معرفی کتاب : تفسیر “شکل دادن به یک خط ملودیک”
“تفسیر: شکل دادن به یک خط ملودیک” اثر پتر لوکاس گراف، یکی از کتاب های برجسته دنیا در زمینه ی نوازندگی است که در سال 1391 توسط میترا جهاندیده و شهاب خائفی به فارسی ترجمه شد.
به گفته ی نویسنده، این اثر مجموعه ای از دستورالعمل های کلی و وابسته به سبک است که در تفسیرعبارت های ملودیک به نوازندگان کمک می کند. گراف انگیزه ی خود را از نوشتن کتاب “تفسیر” با این جملات بیان می کند: “هیچ قانون مطلقی وجود ندارد.
اگرچه، قوانین در مواقع اضطراری راهنماهای باارزشی هستند. رخدادهای تکرارشونده ی اضطراری نویسنده را بر آن داشت تا این کتاب را بنویسد ـ کتابی پر از قوانین ـ قوانین نه به معنای قاطع آن، بلکه تنها به عنوان کمکهای هدایت کننده.”
وی در مقدمه ی این اثر، اشاره می کند که موسیقی تا اندازه ای زبان احساسات است، و ملودی به طور ویژه بیان مستقیم روح و جان است.
در نتیجه ی این امر، اغلب نوازندگان درون دامی می افتند که آنها را به پیروی از احساسات درونی و غریزه ی موسیقایی شخصی شان هدایت می کند. اما از آنجایی که موسیقی (مانند هر زبان دیگری) قوانین مخصوص به خود را دارد، شناخت «دستور زبان موسیقی» نیز به همان اندازه برای یک اجرای موسیقایی خوب، مهم است.
گراف امید دارد که قوانین فرمول بندی و بیان شده در این اثر، راهنمایی قابل فهم و عملی برای نوازندگان فلوت و دیگر نوازندگان فراهم آورد.
همچنین دکتر آذین موحد در مقدمه ی خود بر ترجمه ی این کتاب اشاره می کند که کتاب تفسیر اثر پتر لوکاس گراف یکی از برجسته ترین کتاب ها در عرصه نوازندگی به شمار می رود که پس از انتشار در سال 2000 توجه بسیاری از متخصصین موسیقی را به خود جلب کرده است.
وی اشاره می کند که اهمیت این کتاب نه تنها در ارائه ی الگوهای کاربردی برای درک بهتر قطعات است، بلکه بر این امر تاکید دارد که شناخت ساختارهای موسیقی و عناصر شکل دهنده هر قطعه در نوازندگی صحیح آنها نقش کلیدی ایفا می کند.
با این که کتاب توسط یکی از نوازندگان برجسته فلوت نوشته شده است اما کاربرد آن تمامی سازها را در بر می گیرد و همه ی خوانندگان می توانند با استفاده از آن به مهارت های بالاتری در درک اجرای موسیقی دست یابند.
خوشبختانه چاپ اول از ترجمه ی این اثر با استقبال چشمگیری از سوی نوازندگان ایرانی روبرو شد، و در حال حاضر مترجمین آن برای چاپ دوم و همچنین چاپ دیگر آثار این نوازنده ی شهیر به دنبال ناشر می باشند.
امید می رود تا با فراهم شدن این بستر به زودی شاهد چاپ آثار بیشتری از این نویسنده برجسته به زبان فارسی باشیم.