در تمام دوران تاریخ آموزش و پرورش، تدریس به عنوان یک حرفه ارزشمند و گاهی مقدس شناخته شده است. دلیل آن جدای از آموزش و بالا بردن دانش و مهارتهای شاگردان، تأثیر به سزای منش، عملکرد و نگرش مدرس در جهان بینی شاگردان است. اگر شاگردان هدف را تنها بدست آوردن مهارت و یا دانشی بدون تعمق، تفکر و بیدقت به روند و نگرش موجودی آن تصور کنند، مقام و سطح آموزش را تا حد زیادی تقلیل دادهاند. این موارد در تمام زمینههای آموزشی صدق میکند.
در تدریس موسیقی نیز این مسأله نیاز به تأکید بسیار دارد. مخصوصاً در کشور عزیزمان ایران، در شرایطی که هم به لحاظ عدم برنامهریزی و مدیریت درست در سطوح کلان آموزش هنر و هم به لحاظ عدم تأمین معاش فعالان این صنف، عزیزان بسیاری چه با تجربه و چه بی و یا کم تجربه اقدام به تدریس مینمایند. و این امر اهمیت حضور افراد با تجربه در تدریس را بیشتر مشخص میکند. مدرسینی با دانش، مهارت و تجربه لازم، مسیر درست و روشنی را در مقابل هنرجو نمایان میکنند و راههای متنوعی را برای ارتباط درست و کامل با هنرجو در نظر دارند. در اینجا به چند نکته از مهمترین نکات در آموزش میپردازیم.
۱- موارد آموزشی، نت، اتود و قطعات مورد استفاده در کلاسها را به ترتیب اهمیت، زمانبندی و سطوح متفاوت گروهبندی کنید.
۲- اهداف هفتگی مشخصی برای هنرجویان خود در نظر داشته باشید و با رعایت نظم و تعهد خود به کلاس، این ویژگیها را در هنرجو تقویت کنید.
۳- با ورود هر هنرجو به کلاس، مطالب مورد نیاز او را در ذهن مرور کنید.
۴- در پایان کلاس اطمینان حاصل کنید که هنرجو بحث آن جلسه را کامل درک کرده است.
۵- تمرینهای مورد نیاز را دستهبندی شده و با تکرار و نواختن، خواندن و یا طرح مثال برای هنرجو ارائه دهید.
۶- وقتی در یک هفته درسهای زیادی را تدریس میکنید، به راحتی میتوانید در ریتمی قرار بگیرید که به همه یک چیز را به یک ترتیب آموزش دهید.
۷- به عنوان یک مدرس به خاطر داشته باشید که هر فرد به شکل، روش و با سرعتهای متفاوتی فرا میگیرد.
۸- با ظرأفتهای فردی در تدریس، کنجکاو باشید و با ارزیابی عملکرد هنرجو به یافتن مشکلات و حل آن در جلسات بپردازید.
۹- پیوسته به ترغیب هنرجو برای پیدا کردن راه و چگونگی دستیابی به اهداف مختلف در کلاس کوشا باشید.
۱۰- شرایط روحی، خلقی، فیزیکی، سنی و اهداف هنرجو را در روند آموزش خود لحاظ کنید. اما اجازه ندهید این امر باعث پیش داوری، سختگیری پیش از خد و یا بیاهمیت دیدن مسیر آموزشتان باشد.
۱۱- پیوسته از تشویق هنرجو برای پیشرفتهای حتی کوچک دریغ نکنید، اما در عین حال او را از موارد ضعیف و یا اشتباه، بصورت کامل آگاه سازید.
۱۲- تکرار و یادآوری مداوم مدرس به هنرجو برایشناساندن اهمیت کیفیت عملکرد نسبت به کمیت و سرعت بالای پیشرفت سطحی، به درک عمیق مطالب کمک شایانی میکند.
۱۳- برای هنرجویان فعالیتهای آموزشی و تجربی فردی و یا گروهی، با فاصلههای متناسب با روند آموزشی ترتیب دهید تا به عنوان شیرینی و یا پاداشی کوچک، لذت فراگیری را بیشتر چشیده و تشویق شوند.
۱۴- با گفتگو و معرفی منابعی برای دستیابی به دانش و شناخت عمیقتر از حوزه آموزشی، فرا رفته و تصویر بزرگتری از آنچه به آن مشغول است به بیاموزید.
۱۵- به یاد داشته باشید، مهم نیست که هدف در یک درس چقدر بزرگ یا کوچک باشد، تأثیر آموزش در رشد شخصیتی، نگرش و جهان بینی هنرجو، از او فردیامیدوار، با انرژی، مؤثر و مطلع در جامعه را شکل میدهد.