شهرام رکوعی

بیوگرافی شهرام رکوعی

شهرام رکوعی در بیست و هشتم بهمن ماه سال ۱۳۵۲ در محله شمیران تهران و در میان خانواده ای دوستدار هنر، بویژه موسیقی، خط، شعر و نقاشی متولد شد و از همان دوران کودکی، توجّه و علاقه ای خاص نسبت به موسیقی از خود بُروز می داد.

شنیدن آواها و نغماتی که گهگاه مادرش می خواند، دیدن آکاردئون و هارمونیکا نوازی دایی اش که ناخدای کشتی بود یا هارمونیکا نواختن پسر او، ویلن نوازی عمه ای که از کودکی تحت تعلیم استاد تجویدی قرار گرفته بود، یا دیدن خوشنویسی پدرش با قلم و مرکب، که باز از تعلیمات هنری دوره کودکی خانواده اش نشات می گرفت، یا ارگ و پیانو نوازی معلم سال پنجم دبستانش، همه و همه او را به سوی هنر سوق می داد. از سوی دیگر کلاسهای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان پارک نیاوران جایی بود که موجب آشنایی و علاقه مندی هر چه بیشتر او با رشته های مختلف هنری در خردسالی گردید. ساز دهنی و ملودیکا و زنبورک و نی چوبی که از شمال برایش خریده بودند بازیچه های اصلی دوران کودکی او بودند…

بموجب داشتن علاقه وافر به موسیقی در سال ۱۳۶۶ وارد گروه سرود مدرسه شد و توسط آقای جمشید شجاعی با نت و ساز پیانو آشنا گردید و بدینگونه گام در راه فراگیری موسیقی نهاد. در این دوره بود که بخاطر کسب مقام های اول استانی و کشوری متعدد و شرکت در اردوهای هنری رامسر با آقای فردین خلعتبری آشنا شد. در آن سالها فردین خلعتبری در کنار آهنگسازی و مربیگری سرود، فلوت نیز می نواخت. دیدن نواخت و شنیدن صدای ساز وی موجب شد تا او به ساز فلوت علاقه مند شود.

از طرفی در طی سالهای ۱۳۶۶ تا ۱۳۶۸ به جهت ضبط سرودها و تهیه و تولید آلبومهای آموزش و پرورش، حضور در استودیو و ضبط استودیویی را تجربه کرد. استودیو پاپ اولین استودیو حرفه ای موسیقی و محسن کلهر و ناصر فرهودی و رحیم ناحی اولین صدابرداران بزرگ و محمد میرزمانی اولین آهنگساز نامداری بود که با آنها آشنا شد. سپس استودیو صبا و استودیو بل و قاسم عابدین و ایرج فهیمی که دیگر استودیوها و صدابرداران حرفه ای در آن زمان بودند.

در پی همین فعالیت ها موجبات آشنایی او با نوازندگان بزرگی چون آندره آرزومانیان، ناصر رحیمی، ارسلان کامکار، کریم قربانی، کامران علی آقا و امیر بهشتی و… فراهم گردید.

البته این برخی از این همکاری ها تا سال های اخیر ادامه داشت و نتیجه آن در قالب ۲۴ آلبوم با عنوان « آوای مدرسه » به آهنگسازی محمدرضا علیقلی ، سعید انصاری ، ناصر شکرایی و ناصر فلاحی در تمامی مدارس ایران موجود و مورد استفاده قرار می کیرند.

پدر او با دیدن علاقه فرزندش به موسیقی، نوازندگی و خواندن ، ساز سنتوری برایش تهیه کرد، کاست های ردیف موسیقی ایرانی استاد محمود کریمی را نیز برایش فراهم نمود و همچنین هر از گاهی کاست های موسیقی از فروشگاه بتهوون برایش خریداری می کرد.

تابستان سال ۱۳۶۷ از امتحان ورودی هنرستان موسیقی جا ماند! و بر خلاف میل درونی مجبور به انتخاب و ورود به رشته علوم تجربی در دوره دبیرستان شد. اما این امر سبب نشد تا از موسیقی که عشق و علاقه او بود دست بردارد. در خردادماه همان سال تحصیلی، با حاضر نشدن سر امتحانات، خود را مردود کرد تا بتواند وارد هنرستان موسیقی شود…!

بدین ترتیب وی در سال ۱۳۶۸ وارد هنرستان موسیقی شد و در جلسه انتخاب ساز هنرستان، با قطعیت! ساز فلوت را بعنوان ساز تخصصی خود برگُزید که این خود موجبات تعجب و توجه استادان هنرستان، از جمله استاد محمدعلی لقاء را در پی داشت. در این دوره بود که از راهنمائی ها و زحمات بیدریغ ایشان بهره مند گردید و نوازندگی ساز فلوت را فرا گرفت.

همچنین فراگیری سنتور بعنوان ساز دوم موجب گردید تا او با موسیقی سنّتی ایران زمین نیز اُلفتی دوباره یابد.

در اوایل سال دوم هنرستان بود که به دعوت یکی از دوستان دوره سرود که آن زمان دانشجوی دانشگاه تهران بود، اولین تک نوازی فلوت خود را در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران تجربه کرد که البته بسیار مورد توجه دانشجویان و اساتید دانشگاه قرار گرفت…

در همین زمان (اواسط سال ۱۳۶۹) بود که اولین ضبط های فلوت در استودیو را نیز تجربه کرد که از اولین آنها می توان به ضبط فلوت مجموعه ای به آهنگسازی بهنام صبوحی اشاره کرد.

از سال دوم هنرستان بود که بخاطر داشتن توانایی بالا در سلفژ و دشیفراژ و همچنین داشتن صدای باس، در ضبط های کر مرکز موسیقی سازمان صدا و سیما شرکت می کرد، البته کاملا مخفیانه! و بدون اطلاع غلامحسین فخیمی و پرویز اتابکی مدیر و معاون وقت هنرستان، چرا که آنها انجام کار حرفه ای در دوران تحصیل را ممنوع می دانستند…

سرپرستی این گروه کر به عهده استاد سلفژ و آواز جمعی هنرستان، محمدرضا اخوان بود که البته سهم بزرگی در شکل گیری مسیر آینده حرفه ای او داشت.

در تابستان سال ۱۳۷۲ با کمک مالی برادر خود توانست کامپیوتری موسوم به Atarri-1040 خریداری کند که با اولین ورژن نرم افزار Cubase و با اتصال به Sound Module یا سینتی سایزر برای آهنگسازی مورد استفاده قرار می گرفت. او و سه-چهار تن دیگر از آهنگسازان، جزو اولین کسانی بودند که از این سیستم برای آهنگسازی و تنظیم آثار خود استفاده می کردند.

پس از فارغ التحصیلی از هنرستان و در خلال یکی از ضبط ها، محمدرضا اخوان توانست موافقت آهنگسازی را که اتفاقا فرمانده موزیک و تشریفات بود، برای صدور امریه جهت دوره سربازی او دریافت کند. بدین ترتیب او وارد قسمت موزیک و تشریفات شد و در آنجا به ادامه حدی تر تجربه های تنظیم و ارکستراسیون پرداخت و قطعات متعددی را  تنظیم و ضبط نمود. جالب اینکه بعد از گذشت سالها هنوز ارتباط کاری وی با رمضان عظیمی، فرمانده سابق یگان موزیک که اکنون مدیر استودیو و تهیه کننده موسیقی است ادامه دارد.

وی نخستین بار نوازندگی در ارکستر را با ارکستر هنرستان موسیقی که توسط علی برلیانی رهبری می شد تجربه کرد و سپس وارد ارکستر مجلسی جوانان به رهبری بهروز وحیدی آذر شد و با این ارکستر، کنسرتهای متعددی اجرا کرد.

سالها با کوینتت گلستان به سرپرستی خانم نوین افروز همکاری نمود که نتیجه این همکاری، کنسرتهای متعددی در داخل و خارج از کشور بود.

سپس در ارکستر سمفونیک فرهنگسرای بهمن به نوازندگی فلوت مشغول گردید. مدیریتاین ارکستر که در مکان کشتارگاه قدیم تهران بر پا شده بود (و تاثیر شگفت انگیزی در ترویج فرهنگ و هنر در آن منطقه داشت) به عهده هوشنگ کامکار بود. در این دوره و در طی مراسم نامگذاری سالن تمرین ارکستر به نام استاد حشمت سنجری بود که افتخار ساز زدن و اجرای کنسرت با این رهبر نامدار و بزرگ برایش فراهم گردید و همچنین با رهبران و آهنگسازان دیگری نیز همچون هانس کریستین داوید، منوچهر صهبایی، شریف لطفی و… همکاری کند.

در طی همین سالها بود که به آموزش ساز فلوت نیز روی آورد.

او همچنین سالها در کنار خوانندگی کُر، به نوازندگی فلوت در ارکستر سازهای بادی و ارکستر سمفونیک و ارکستر پاپ سازمان صدا و سیما نیز پرداخت.

سپس وارد ارکستر موسیقی ملّی ایران به رهبری استاد فرهاد فخرالدینی شد. تجربه نوازندگی در ارکستر موسیقی ملی ایران موجب پیوند و ترکیب هرچه بیشتر هر آنچه که در ساز فلوت و سنتور آموخته بود گردید. تجربه ای ارزشمند که موجب بالا رفتن هر چه بیشتر توانایی وی در نوازندگی و ضبط استودیویی قطعاتی شد که بر مبنای موسیقی ایرانی نوشته می شدند.

از سال ۱۳۷۹ در مرکز موسیقی صدا و سیما، در کنار نظارت ضبط آثار آهنگسازان، به آهنگسازی و ارکستراسیون در این مرکز نیز پرداخت که تا کنون بیش از هفتاد اثر را شامل می گردد.

بجز اینها او تا کنون قطعات زیادی را به سفارش خوانندگان مختلف ساخته یا تنظیم و ضبط نموده است.

شهرام رکوعی سالهاست که بعنوان نوازنده فلوت یا خواننده کُر، در تولید و ضبط و نشر آثار موسیقی بسیاری از آهنگسازان برجسته همکاری داشته و دارد.

او از حدود سال ۱۳۸۷ با تجهیز استودیوی خانگی خود، به اجرا، ضبط و ارسال اینترنتی پارت فلوت آثار آهنگسازان مختلفی پرداخته است. این ابتکار با هدف دسترسی راحت تر آهنگسازانی که در شهرهای مختلف ساکن هستند ایجاد نمود و اتفاقا مورد توجه بسیاری نیز واقع گردید.

از این دست می توان به همکاری مستمر با فرناد شاهزیدی اشاره کرد که تا کنون ضبط بیش از صد اثر را شامل می شود. 

اوبا علاقه ای که به کسب علم و مهارت در دروس نظری موسیقی داشت، حتی قبل از ورود به دانشگاه، در اوایل تاسیس دانشکده موسیقی دانشگاه هنر، بعنوان مستمع آزاد در کلاسهای شریف لطفی شرکت می کرد و پس از اتمام دوره سربازی، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته موسیقی ونوازندگی فلوت تا مقطع کارشناسی ادامه داد و در طی این سالها از علم و هنر استادان بزرگواری بهره جُست.

در سال ۱۳۹۳ و هنگام راه اندازی مجدد ارکستر سمفونیک تهران توسط علی رهبری، وارد این ارکستر شد. دوره ای که تقریبا تمام نوازندگان برجسته سازهای مختلف به امید و برای تشکیل مجدد ارکستر گرد هم آمده بودند…

وی با کمی فاصله و از سال ۱۳۹۵ در زمان مدیریت و رهبری شهرداد روحانی مجددا به ارکستر سمفونیک تهران دعوت شد.

همکاری او با این ارکستر بعنوان نوازنده فلوت اول تا کنون ادامه دارد.

در این دوره به تجارب با ارزش و بی نظیری همچون نوازندگی با رهبر بزرگ و نامدار جهان، مایسترو ریکاردو موتی دست یافت.     

در طول تمام این سالها، و در طی همکاری با این ارکسترها، کنسرتهای بسیاری در شهرهای مختلف ایران و همچنین خارج از کشور اجرا نموده و جز آنانی که قبل تر نام برده شد، با رهبران دیگری همچون لوریس چکناواریان، ایرج صهبایی، نصیر حیدریان، نادر مرتضی پور و… نیز همکاری نموده است.

از سوی دیگر، نوازندگی و همکاری با ارکستر چند تن از خوانندگان مطرح پاپ (که همگی جزو اولین ها و بهترین های این سبک بودند و هستند) موجب گردید تا تجارب فراوانی در نوازندگی این سبک از موسیقی نیز کسب کند. از جمله آنها می توان به نوازندگی در ارکستر خشایار اعتمادی و دکتر محمد اصفهانی اشاره کرد.

از دیگر فعالیت های وی در زمینه موسیقی می توان به ترجمه و تالیف و گردآوری چندین کتاب و مجموعه آموزشی ساز فلوت اشاره کرد که منتشر یا در دست تهیه و انتشار می باشند.

از جمله، گردآوری و تنظیم و اجرای فلوت و پیانوی سی-دی تمرین قطعات کتاب های آموزش فلوت A Tune A Day 12 می باشند.

شهرام رکوعی، اکنون وپس از سالها تجربه و سابقه، به نوازندگی، آهنگسازی، خوانندگی کُر و آموزش ساز فلوت می پردازد.

رزومه هنری:  

نوازندۀ فلوت اول ارکستر هنرستان موسیقی سالهای ۱۳۷۲-۱۳۷۰

خوانندگی در گروه کر مرکز تولید سازمان صدا و سیما سالهای ۱۳۷۹-۱۳۶۹

نوازندۀ فلوت اول ارکستر جوانان به رهبری بهروز وحیدی سالهای ۱۳۷۵-۱۳۷۳

نوازنده فلوت در کوینتت گلستان به  سرپرستی خانم نوین افروز از سال ۱۳۸۲ – ۱۳۷۳

نوازندۀ فلوت ۲ ارکستر سمفونیک فرهنگسرای بهمن سالهای ۱۳۷۵ – ۱۳۷۳

نوازندۀ فلوت اول ارکستر سمفونیک فرهنگسرای بهمن  سالهای ۱۳۷۸- ۱۳۷۵

نوازندۀ فلوت ۲ ارکستر موسیقی ملی ایران از سال ۱۳۷۹ – ۱۳۷۸

نوازندۀ فلوت اول ارکستر موسیقی ملی ایران از سال ۱۳۸۸ – ۱۳۷۹

نوازندگی فلوت در ارکستر سازهای بادی  صدا و سیما از سال ۱۳۸۲ – ۱۳۷۹

نوازندگی فلوت در ارکستر سمفونیک صدا و سیما از سال ۱۳۸۲ – ۱۳۷۹

نوازندگی فلوت در ارکستر سمفونیک صدا و سیما از سال ۱۳۹۴ – ۱۳۹۲

نوازندگی فلوت در ارکستر پاپ صدا و سیما از سال ۱۳۹۴ – ۱۳۹۲

نوازندگی فلوت در ارکستر ملی مهرنوازان

نوازندگی فلوت در ارکستر مجلسی تهران

نوازندگی فلوت اول در ارکستر سمفونیک تهران

نوازندگی فلوت اول ارکستر سمفونیک البرز

نوازندگی فلوت اول ارکستر سمفونیک ملل

نوازندگی فلوت در کنسرت جاده ابریشم به سرپرستی و نوازندگی ” کیتارو – Kitaro ” در ایران 

نوازندگی فلوت در کنسرت مشترک ارکستر فستیوال موسیقی راونا (Ravenna music festival) و ارکستر سمفونیک تهران به رهبری مایسترو ریکاردو موتی (Riccardo Muti)

 نوازندگی فلوت در ارکستر فیلارمونیک برج میلاد 

همکاری با مرکز تولید موسیقی صدا و سیما بعنوان آهنگساز – تنظیم کننده – ناظر ضبط و نوازندۀ فلوت از سال ۱۳۷۹ تا کنون

آهنگسازی یا تنظیم بیش از هفتاد اثر با موضوعات و ساختار های مختلف از جمله پاپ، ارکسترال، کودک و ملی 

همکاری در جشنواره های مختلف داخلی و خارجی بعنوان نوازنده یا خوانندۀ گروه کر 

اجرای کنسرت های متعدد داخلی و خارجی همچون :  اتریش ۱۹۹۹ ، هلند ۱۹۹۹  ، چین ۲۰۰۰ ، سوییس ۲۰۰۱ ، کویت ۲۰۰۱  ، ایتالیا   ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ ، امارات متّحده عربی ۲۰۰۳

فستیوال بهاره موسیقی شانگهای ۲۰۱۶ ، استرالیا ۲۰۱۶ ، ایتالیا ۲۰۱۷ ، انگلستان ۲۰۱۷ ، روسیه ۲۰۱۸

داوری چندین دوره جشنواره موسیقی و سرود مدارس استان تهران

همکاری بعنوان نوازندۀ فلوت یا خوانندۀ گروه کر  در ضبط موسیقی آهنگسازان و استادانی همچون :

فرهاد فخرالدّینی ، حسین علیزاده ، فریدون شهبازیان ، احمد پژمان ، بابک بیات ، مجید انتظامی ، هوشنگ کامکار ، حسن ریاحی، محمد سریر ، کامبیز روشن روان ، ناصر چشم آذر ، سعید انصاری ، محمد رضا علیقلی ، محمد میرزمانی ، ارسلان کامکار ، همایون رحیمیان و …

ضبط و ارسال اینترنتی پارت فلوت آثار آهنگسازان و تنظیم کنندگان در استودیو شخصی

نوازندگی فلوت در گروه های متعدد بعنوان سولیست از جمله سولیست فلوت گروه کر نامیرا در کنسرتهای ( خورشید اقیانوس آرام  –  قیامت عشق – راز ) و … 

نوازنده فلوت در تور- کنسرت هوای گریه به خوانندگی همایون شجریان

تدریس ساز فلوت در دانشگاه جامع علمی – کاربردی و کنسرواتوار تهران

تدریس ساز فلوت در آموزشگاه موسیقی سرنا (تا سال ۱۳۹۲)

مدیر مسوول آموزشگاه موسیقی نوای ایران

عضو انجمن صنفی هنرمندان موسیقی ایران بعنوان نوازنده

عضو قدیم کانون آهنگسازان و نوازندگان خانه سینما

عضو خانه موسیقی ایران بعنوان نوازنده کلاسیک

تدریس فلوت در آموزشگاه موسیقی پریچهر

گردآوری، تنظیم، اجرا و نشر سی دی تمرین قطعات کتابهای آموزش فلوت A Tune A Day 1-2

 

عکس: محمد خداداداش